Omslagsbilden - Polycyttaria

Nämnaren nr 1, 2010
 

Omslagsbilden - Polycyttaria

Ett papper kan tyckas platt och slätstruket, i dubbel bemärkelse. Vik det, skrynkla, skär eller riv i det och pappret får genast liv.

I omslagsbilden har jag lekt med kontraster i papprets uttryck. Den organiska röda formen av en skrynklad servett mot en kall, blå, strikt, geometrisk yta av vikt bakplåtspapper. Figurerna är upphängda framför en lampa och fotograferade med digitalkamera för att sedan efterbehandlas i datorn.

Bilden har jag valt att kalla Polycyttaria, en benämning på en sorts mikroskopiska kolonilevande organismer. Den röda servettformationen för nämligen mina tankar till en uppförstorad spor eller mikroorganism som hämtad från en av biologen Ernst Heackels planscher.

Jag jobbar med set design och rekvisitamakeri för bland annat reklamfoto. Mycket av min inspiration finner jag i olika typer av hantverk. Genom åren har jag prövat många olika tekniker och material. Papper är ändå det jag använt mig mest av. Det är ett lätt, formbart och billigt material med tusen möjligheter.

Jag har alltid pysslat, klippt, klistrat och vikt med papper. När jag var elva år såg jag en häpnadsväckande utställning av världsmästarna inom den japanska papperskonsten origami. Då fick jag på riktigt upp ögonen för detta fantastiska material. Under några år vek jag pappersfigurer i smyg under skolbänken,något som min mattelärare uppmuntrade, om än ej under lektionstid. Sedan dess har jag ofta fallit tillbaka till origami och hittat nya användningsområden för de klassiska teknikerna. Ett papper, hopvikt till en abstrakt form efter ett matematiskt konstruerat mönster, kan bli allt från ett hustak till en haute couture-hatt. Endast fantasin sätter gränserna.

Anton Thorsson

Se mer av Anton Thorssons arbete på: www.soderbergagentur.com/propmakers/anton-thorsson