Google satsar stort på matematiken

Google satsar stort på matematiken - ger 1 miljon euro i stöd till Internationella matematikolympiaden.

Den Internationella matematikolympiaden (IMO) har anordnats varje år sedan 1959 med undantag av 1980. Första året deltog 7 länder, samtliga inom östblocket. Sverige deltog för första gången 1967. Antalet länder hade då ökat till 13. När IMO arrangerades i Astana i Kazakstan i somras deltog 97 länder (i Bremen 2009 var det ännu fler - 104). Sverige var värdland 1991, tävlingen gick då i Sigtuna.

IMO är en tävling för skolelever på gymnasienivå och ges normalt i juli månad. Varje land har rätt att skicka upp till sex deltagare. Tävlingen är i första hand individuell, men även en inofficiell lagtävling förekommer. De svenska deltagarna utses bland finalisterna i Skolornas matematiktävling hösten innan (se hemsidan: www.mattetavling.se). Medaljer utdelas till de främsta deltagarna. Tre av de fyra senaste Fieldspristagarna (Fieldspriset kan ses som en motsvarighet till Nobelpriset inom matematiken) har tidigare varit medaljörer vid IMO, så för många framstående matematiker har IMO-deltagandet inneburit en inledning på karriären.

IMO arrangeras detta år i Nederländerna (Amsterdam) och 2012 i Argentina, men ännu så länge har inga värdländer anmält sig för 2013 och framåt. Därför är Googles bidrag extra välkommet för att möjliggöra att tävlingen kan genomföras även i fortsättningen.

Bidraget från Google går till IMOAB, som står för "the Advisory Board of the International Mathematical Olympiad", dvs den organisation som ansvarar för tävlingens genomförande. Bidraget gäller för IMO-arrangemangen under åren 2011-2015.

Det internationella pressmeddelandet ...

International Mathematics Olympiad, [imo-official.org] ...

Welcome at the IMO 2011, [imo2011.nl] ...

Paul Vaderlind vid Stockholms universitet är ledamot i IMOAB och kan ge kompletterande upplysningar:
paul@math.su.se

(Dag Jonsson, ordf i tävlingskommittén för Skolornas matematiktävling)

Google donates $2 million to math museum, [businessinsider.com] ...

Från tidigare Aktuellt

2010-11-22 Näringslivet har ett ansvar för bättre matematikundervisning ...

2010-11-06 Danderyds gymnasium vann Skolornas matematiktävling ...

2010-07-12 2010 års matematikolympiad avgjord ...

2010-08-19 Fields-medaljvinnarna 2010 i matematik utsedda ...