Verktyg och material för längdmätning

och angränsande områden ...

Linjaler
Linjaler hör självklart till grundutrustningen för matematikundervisning. Vanligtvis har varje elev sin egen linjal och i matematikverkstaden bör det finnas en komplettering med linjaler av olika sorter, t ex i olika material, med olika sorters gradering och med resp utan litet avstånd före nollan.

Från textilslöjden känner eleverna ofta igen en Pfiffikus, vilket är en mätsticka som är en decimeter lång och börjar direkt från noll. Ligger bra i handen och är enkel att hantera.

Måttband

  • Enmeters måttband i plastat papper finns ofta på möbelvaruhus och byggvarumarknader. Om man förklarar varför, brukar det vara ok att plocka med sig ett mindre antal.
  • En och en halvmeters måttband som används främst inom textil verksamhet finns att köpa i sybehörsbutiker, tygaffärer och på varuhus.
  • Stålmåttband används idag som ett alternativ till den traditionella tumstocken.
  • Längre måttband (exempelvis 10 m) på rulle används bl a på idrottslektioner. Idrottsläraren kan säkert rekommendera sådana som är bra ...
  • Lasermätare kan idag många gånger ersätta måttbanden.

Tum- och/eller centimeterstockar
Skjutmått och mikrometerskruv
Meterhjul och räkneverk
Höjdmätare
Gör din egna höjdmätare i papp. Se NämnarenTemaboken Uppslagsboken, Uppslag 6B
Vinkelhakar och andra vinkelmätare
Gradskivor
Passare
Vattenpass
Snöre och rep
Multiverktyg och ritmallar

– Verktyg som fungerar som linjal, "smygvinkel", gradskiva och passare
– Matte-A-skivan. Fungerar som linjal, gradskiva och formeltabell. Omräkningstabeller för längd, area och volym samt de vanligaste matematiska sambanden.
– Meterlinjal i massivt trä med markeringar och information om gamla mått och vikter

Innehåll: LT